Jak informowaliśmy w grudniowym newsletterze, rząd pracuje nad tzw. podatkiem cukrowym. Właśnie zakończył się etap konsultacji publicznych, w wyniku których założenia projektu uległy zmianie.

W nowej wersji projektu ustawy, datowanej na 28 stycznia 2020 r. możemy znaleźć kilka istotnych zmian w stosunku do wersji pierwotnej. Wśród nich, na pierwszy plan wysuwa się zmiana definicji napoju podlegającego opłacie, poprzez odwołanie się do PKWiU. Zmiany dotyczą również listy napojów podlegających wyłączeniu z opłaty, która została wzbogacona o napoje posiadające w swoim składzie minimum 20% soku owocowego/warzywnego oraz określoną, niewielką ilość cukru. Co istotne, zaproponowano modyfikację sposobu ustalania wysokości opłaty. Ma być ona uzależniona od poziomu zawartości substancji słodzących w napoju, a nie jak dotychczas jedynie od faktu występowania w napoju jednego bądź kilku rodzajów takich substancji. Obowiązek uiszczenia opłaty ma - zgodnie z nowym projektem – ciążyć na osobie będącej podmiotem sprzedającym napoje do punktów sprzedaży detalicznej albo prowadzącym sprzedaż detaliczną napojów w przypadku producenta.

W przypadku napojów alkoholowych w opakowaniach o pojemności do 300 ml, czyli tzw. małpek, również dokonano modyfikacji w zakresie podmiotów objętych opłatą, sposobu jej ustalania oraz jej wysokości. Zgodnie z nową wersją projektu, opłata będzie wynosiła 10 zł za każdy litr napojów sprzedanych w takim opakowaniu w roku poprzednim i zostanie nałożona na przedsiębiorców prowadzących obrót hurtowy, których wartość sprzedaży małpek w roku poprzednim przekroczyła 10 000 zł. Pierwotny projekt przewidywał opłatę w wysokości 1 zł od każdej butelki, nałożoną na sprzedawców detalicznych.

Warto doczytać:


CRIDO Newsletter Retail | Styczeń 2020: