System kaucyjny w branży gastronomicznej – restauracje i bary jako nieoczywiści uczestnicy?
System kaucyjny będzie tworzony przez podmioty gospodarcze zwane wprowadzającymi produkty w opakowaniach na napoje oraz wprowadzającymi bezpośrednio produkty w opakowaniach na napoje, natomiast prowadzony przez podmiot reprezentujący. Jednocześnie, uczestnikami w/w systemu będą również (zgodnie z nomenklaturą Ustawy o gospodarce opakowaniami i odpadami opakowaniowymi) jednostki handlu hurtowego oraz jednostki handlu detalicznego. Analizując zatem regulacje określające zasady funkcjonowania systemu kaucyjnego nigdzie nie pada bezpośrednie odniesienie do branży gastronomicznej. Mimo to, restauracje, bary i inne tego rodzaju podmioty mogą zostać objęte reżimem systemu kaucyjnego – jak to możliwe?
(Dalsza część artykułu pod materiałem wideo)
Plastic tax to nowe obowiązki i opłaty związane z wprowadzaniem do obrotu produktów jednorazowego użytku z tworzyw sztucznych. Podstawę prawną stanowi ustawa z dnia 14 kwietnia 2023 roku, która implementuje dyrektywę unijną w sprawie zmniejszenia wpływu niektórych produktów z tworzyw sztucznych na środowisko, tzw. dyrektywę Single Use Plastic. Warto przyjrzeć się tej nowelizacji. Zapraszamy na film.
Pobór kaucji jako klucz rozwiązana zagadki
Zgodnie z aktualnie obowiązującymi przepisami kaucja pobierana będzie w momencie sprzedaży produktu w opakowaniu na napoje jednorazowego albo wielokrotnego użytku, będącego napojem, od użytkownika końcowego (tj. podmiotu, który nie planuje realizacji dalszej odsprzedaży danego produktu) i zwracana w momencie zwrotu odpowiednio opakowania / odpadu. W myśl nowelizacji kaucja pobierana będzie na każdym etapie obrotu i zwracana podobnie jak zakładają to obecne przepisy wraz ze zwrotem opakowania / odpadu (więcej na temat dualizmu reżimów prawnych odnoszących się do systemu kaucyjnego: System kaucyjny – duża niepewność na chwilę przed startem). Tym samym, kaucja należna będzie w związku ze sprzedażą napoju w opakowaniu objętym systemem kaucyjnym – co do zasady – od konsumenta (obecne przepisy) lub od każdego nabywcy (projektowane regulacje). Jednocześnie, zauważyć należy, że sprzedaż w/w towarów realizują przecież także podmioty z branży gastronomicznej! Klienci w restauracjach czy też barach do składanego zamówienia często dobierają napoje, które podawane są do stolika w butelkach. Co więcej, napoje wybierane są także w ramach zamówień realizowanych na wynos. Powyższe przypadki mogą stanowić okoliczności, które obligować będą dany podmiot z branży gastronomicznej do poboru kaucji, co z kolei automatycznie oznacza jego uczestnictwo w systemie kaucyjnym i konieczność wykonywania różnego rodzaju obowiązków (np. w zakresie prowadzenia ewidencji dla celów systemu kaucyjnego). W rezultacie, choć na pierwszy rzut oka mogłoby się wydawać, że w myśl założeń systemu kaucyjnego jednostką handlu detalicznego jest po prostu sklep to nic bardziej mylnego! Może być nią także każda restauracja, bar itp., co z kolei oznacza dla nich przypisanie im obowiązków i odpowiedzialności, a także konieczność ułożenia relacji z innymi uczestnikami systemu kaucyjnego, w tym przede wszystkim z podmiotem reprezentującym. Co więcej określenia wymagać będzie także np. sposób udokumentowania pobranej kaucji od klienta.
Wykorzystywane w Ustawie o gospodarce opakowaniami i odpadami opakowaniowymi nazewnictwo nie powinno uśpić czujności podmiotów z branży gastronomicznej. W związku ze sprzedażą napojów w opakowaniach objętych systemem kaucyjnym będą oni (w myśl zaproponowanych aktualnie założeń) uczestnikiem systemu kaucyjnego, na którym ciążyć będą określone obowiązki. Jeśli w zakresie powyższego mają Państwo jakiekolwiek wątpliwości – zachęcamy do kontaktu.
Zapoznaj się z pełną ofertą: Doradztwo VAT
Posłuchaj